divendres, 9 de setembre del 2022

Celebrat l'11è Aplec de la Sardana a Alguaire

Enguany, els Amics de la Sardana d’Alguaire, hem celebrat l’11è APLEC. Després de 2 anys incerts, en el que ens vam haver d’adaptar als entrebancs causats per la pandèmia, podem dir que hem preparat un aplec per retrobar-nos i per gaudir de les sardanes, amb ballada de tarda, ballada de nit, sopar, sortejos, concurs de colles improvisades i altres sorpreses.



En la ballada de tarda, vam comptar amb la COBLA VENTS DE RIELLA.

Creada l’any 2011 de la fusió de les cobles 4 vents i Riella d’Agramunt. Aquestes cobles han estat formades a l’escola municipal de música d’Agramunt. Després d’uns anys d’existència per separat, decideixen fusionar-se i tirar endavant un projecte comú, creant una nova cobla de llarg recorregut i amb un ambiciós projecte musical per endavant. Ofereixen audicions de sardanes, balls vuitcentistes, etc. i l’any 2020 ens van oferir un concert on el so de cobla i la percussió van fer una combinació de peces de diferents estils. Una forma original, que sortia del concert típic amb una nova manera d’escoltar la cobla. Tot un èxit, estant en plena pandèmia.




En la ballada de nit ens hi acompanyà la COBLA CONTEMPORÀNIA, fundada l’any 1995 amb l’ànim de fer noves i diferents aportacions en el món de la cobla. Ha difós una manera de fer música del tot innovadora. Les seves actuacions en directe es caracteritzen per les seves coreografies i animació fent gresca i xerinola. Hi podeu trobar molt confeti, barrets, escuma, globus... un “Sardaxou” que no deixa a ningú indiferent. La música sempre és el fil conductor amb el qual s’engresca a tothom. Agafen les partitures musicals més conegudes, les arrangen al ritme i el tempo característics de la sardana i les interpreten amb els instruments més singulars del país. Cal destacar la seva vessant solidària. Guardonada amb el Premi a les Iniciatives Renovadores 2004, Premi Rotllana 2011, i el Premi al Mèrit Sardanista 2020. Tenen una destacable tasca d’edició amb 9 col·leccions engegades i 37 discs editats.




L'aplec ha comptat amb moments de recordatori per dos grans sardanistes que ens han deixat enguany.

l'Antoni Terrado i el Miquel Angel Escobosa.


També hem volgut celebrar la superació dels 10 anys d'aplecs amb l'estrena d'una sardana: Alguaire d'Aplec, composada per la Maria Mercè Navarro, que ens acompanyà durant l'estrena. Amb motiu dels 10 anys d’aplec, vam pensar que era el moment adient per l’estrena d’una sardana. S’ha fet esperar però ja la tenim aquí.
Dedicatòria:

“La sardana “Alguaire d’aplec” dedicada als socis i sòcies Amics de la Sardana d’Alguaire. L’Associació neix el 1998 després de més de 30 anys de la constitució de la primera colla sardanista a la població. El treball constant de l’agrupació per la difusió de la sardana va portar a celebrar la festa del soci i d’aquí en va néixer l’aplec, l’any 2011. Aquesta sardana va dedicada a totes les persones, Amics de la Sardana, que de forma més o menys activa han format i formen part de l’agrupació i hi han aportat el seu granet de sorra.”

Des de que a Alguaire fem aplec, que la Maria Mercè ens acompanya i ens coneix, i vam pensar què qui millor que ella per fer-nos una sardana. Una dona pionera dins del món de la sardana, i de les poques compositores que hi ha. Nascuda a Badalona, va començar a estudiar solfeig a l’Escola de Música de Badalona i va ampliar la seva formació cursant flabiol i tamborí amb el mestre Jordi León. L’any 2008 es va iniciar amb la composició de sardanes amb Agustí Serratacó. Cofundadora de la Cobla Marinada de Badalona. També ha format part com a flabiolaire a la Cobla Contemporània i també de diferents grups de música tradicional acompanyant gegants, bastoners i bestiari. 



Amb aquesta sardana finalitzà la ballada de tarda.




Volem donar les gràcies a tots els assistents per haver vingut, a les Cobles per fer-nos passar una molt bona estona, a la Maria Mercé Navarro per fer-nos la nostra sardana, a l’Ajuntament d’Alguaire, als figaires d’Alguaire Vicent Moreno, Josep Mª Agustí, Lladanosa Casals, a Olis de Malpartit, al Grup Català, al Manolo Arroyo i a tots els col·laboradors que sempre hi són. Esperem i desitgem poder-nos retrobar l’any vinent.



Salut, sardanes i LLIBERTAT!!

Podeu veure l'ALBUM DE FOTOS DE L'APLEC.

Si teniu fotografies de la festa que voleu que publiquem ens les podeu fer arribar al correu

amicsdelasardana@gmail.com


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada