dilluns, 1 de gener del 2024

Una mica d’història sardanista alguairenca.


Alguaire es un poble amb una forta tradició sardanista. En la dècada dels 60 es va formar un grup que ballava ballets tradicionals catalans i sardanes.

Durant molts anys aquesta colla, anomenada La Flor del Segrià, va participar en tots els concursos que es feien a les terres de Lleida, i no cal dir que va col·laborar en tots els actes que es feien al poble. Si hem d’atendre a les cintes que estan recollides en l’estendard que representa la colla, aquesta inicià el seu recorregut l’any 1967: al febrer d’aquest any participà al Concurs Regional de Colles Sardanistes a Pons.


Foto 1: Colla Flor del Segrià, 1967No obstant tot això aquella jovenalla que formava la colla, es va fer gran , i a principis dels anys 70, fruit de la fusió de la colla amb els Amics de la Cultura i el Planter, neix l’Esbart Alguairenc Bell-Camp. Ara bé, malauradament, per diferents motius, la colla sardanista deixa la seva activitat.

Posteriorment, a l’any 1998, es crea l’agrupació “Els Amics de la Sardana d'Alguaire”. Tot va començar en la celebració de la cloenda del saltem i ballem al nostre poble a l'any 98-99.

A l’acabar la festa vam decidir que volíem continuar ballant, donar a conèixer, la nostra dansa i continuar els vincles d'amistat que havien sorgit.


Foto 2: Junta Amics de la Sardana, 2005

Arran d'aquests desigs vàrem organitzar cursets, ballades, sortides, sardanes a la fresca per les places del poble a l’estiu...Vam començar com una família que de mica en mica s'ha anat ampliant.

Hem portat el nom d'Alguaire arreu, tant dins de Catalunya: Montserrat, Calella, Salou, Sant Carles de la Ràpita, Cambrils, Roquetes, com a fora: davant el monument de la sardana a Madrid, a la plaça del Pilar de Saragossa, a l'aplec d'Andorra la Vella. Alguns membres més agosarats han ballat a Holanda, Alemanya, Luxemburg, Perpinyà a més a més de la majoria d’aplecs i ballades que es duen a terme a les terres de ponent.

Foto 3: Aplec Internacional. Perpinyà 2016

L’associació també ha estat promotora de la composició de sardanes dedicades i estrenades al nostre poble:

El Santuari del Merlí
Compositor: Jaume Ventura i Tort
Data estrena: 1967
Lloc: Alguaire Dedicada: Santuari de la Mare de Déu del Merlí.


El nostre Joan
Compositor: Tomàs Gil i Membrado
Data estrena: 23 d’octubre de 2004.
Cobla: 4 Vents d’Agramunt
Lloc: En el transcurs del 5è Sopar de l’Associació Amics de la Sardana d’Alguaire
Dedicada: Sardana encomanada per l’Associació Amics de la Sardana d’Alguaire, en record al sardanista i amic Joan Massana i Satorra, traspassat el 12-02-2004. Impulsor i col·laborador del món sardanista que portà com a estendard Alguaire, la sardana i Catalunya dins del cor.


Recordant Lladonosa
Compositor: Tomàs Gil i Membrado
Data d’estrena: 3 de juny de 2007, Alguaire.

Alguaire d’aplec
Compositora: Mª Mercè Navarro i Galindo
Data estrena: 3 de setembre de 2022.
Cobla: Vents de Riella
Lloc: En el transcurs de l’11è Aplec de la Sardana Vila d’Alguaire.
Dedicada: Sardana encomanada per l’Associació Amics de la Sardana d’Alguaire, i dedicada als socis i sòcies dels Amics de la Sardana d’Alguaire.

Esmentar que hi ha altres sardanes dedicades a sardanistes alguairencs: Al cor del Finet la sardana és el batec composada per Jeroni Velasco i Corzo, i estrenada el 2019 i L'essència dels Finets de la compositora M. Mercè Navarro, estrenada el juny de 2023, com a regal de la colla Dansaires del Pi d'Alpicat a Josep M i Eudald Roig, dinamitzadors de la sardana en aquesta població.

Al llarg d’aquests 25 anys han nascut diverses colles que, en el seu moment, van participar en el Concurs de Colles Sardanistes de la Terra Ferma representant la nostra població: com a colla infantil es creà Els Merlinets, amb dues colles, de les quals tenim documentades actuacions des del 2005 fins el 2017.Foto 4: Merlinets, 2010.Les colles d’adults han estat l’Alguairenca, activa des del 2006 fins el 2011 i que al 2015 va reprendre l’activitat i va adoptar el nom de la primera colla dels anys 60, la Flor del Segrià. Aquesta colla va romandre activa fins l’any 2018.


 
Foto 5: Colla Alguairenca, 2010.Foto 6: Colla Flor del Segrià, 50è Aplec de Lleida, 2016 

Actualment l’agrupació Amics de la Sardana d’Alguaire continuem oferint cursos per adults i infants tots els divendres del curs, organitzem l’aplec de la Sardana Vila d’Alguaire, coincidint amb el primer dissabte de setembre, participem a la Volta comarcal de Sardanes a la Fresca al Segrià i organitzem diverses activitats sardanistes a la població: ballada del dia universal de la sardana, ballada a la Festa dels Jubilats el primer diumenge de maig, ballades a les places a l’estiu, la participació a la jornada de l’ACCC, la sardana solidària amb la Marató... 

 Al llarg d’aquests 25 anys, volem reconèixer la tasca dels presidents Manolo Soldevila, Josep Mª Roig i Ester Llovera que juntament amb totes les persones que han format part de les juntes directives han contrubuït a fer créixer i mantenir activa l’entitat: Joan Massana, Montse González, Esther Massana, Antonio Terrado, Maria Gelet, Enriqueta Puñet Terrado, Maria Justribó, Dolors Cosialls, Paquita Gonzalez, Lolita González, Francesc Arjó, Anna Salvia, Elena Fargues, Sandra Pérez, Remei Parramona, Montse Espinalt, Alfred Prunera, Casimiro Duaigües, Maria José Cirera, Ramona Badia, Joan Folguera, Antoni Alqueza, Paquita Tersa, Esther Pujol, Josep Mª Illa, Josep Mª Feliu, Loren Panadés, Ramon Farré, Carolina Mosquera, Carme Guàrdia, Pere Bañeres, Anna Sesplugues, Miriam Angel, Josep Ros, Carme Guardia, Lluïsa Morancho, Judith Teixiné, Enriqueta Puñet Mateu, Faust Gonzalez, Serni Ambròs, Eudald Roig, Dolors Sarroca, Anabel Bañeres, Marta Llovera i Gemma Massana. Moltes gràcies a totes i tots per la vostra implicació i el treball incansable al llarg d’aquests 25 anys! 
Volem agrair també als socis i sòcies de l’entitat, amb la vostra contribució feu que la sardana, element essencial del nostre patrimoni cultural, es perpetuï al llarg de les generacions. 

I als que encara no us heu associat, us animem a fer-ho, són només 10€ molt ben invertits!

 

Nota: Per qualsevol errada u omissió us en demanem disculpes i us preguem que ens ho feu saber per corregir-ho.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada