dimecres, 6 de desembre del 2023

Ballada de cloenda del 25è aniversari

Enguany, els Amics de la Sardana d’Alguaire, hem commemorat els 25 anys de la nostra Associació i per aquest motiu ,  el punt i final de la celebració no podria ser cap altre que ballant sardanes.

Durant el 12è Aplec que vàrem organitzar el passat mes de setembre,  i a través d’una exposició de fotografies i records, vam poder commemorar el nostre aniversari. Avui hem considerat que era el moment idoni per a donar les gràcies als 2 presidents que m’han precedit per la tasca realitzada al capdavant dels Amics de la Sardana: Manolo Soldevila i Josep Mª Roig. A tots dos els hem fet entrega del recull de fotos de l’exposició en format de videos curts.
Amb el seu parlament, el Manolo Soldevila ens va fer emocionar amb l'emotiu resum de la història de l'associació i dels que l'han fet possible i amb el record dels que ja no hi són.El repertori escollit, a mode de petit homenatge, engloba les sardanes que en un moment o altre han esdevingut representatives per a les persones que malauradament ens han deixat durant aquests anys i també per a les que han estat un referent en el món sardanista i dins de la nostra associació. 

La coibla Vents de Riella d'Agramunt ha estat l'encarregada d'interpretar les sardanes de la ballada, cobla que ens ha acompanyat des de sempre en les activitats i aplecs que hem organitzat al llarg d'aquests 25 anys.


Començàrem la ballada amb al sardana IMPARABLES del compositor Alfred Abad. Dedicada a la Federació Unió de Colles Sardanistes de Catalunya en el seu 60è aniversari i a tota la gent que des de la junta, les colles i les entitats vinculades, han fet del sardanisme de competició un moviment jove i imparable. Estrenada per la cobla Sant Jordi a Barcelona el 26 d’octubre de 2018. La segona sardana EL MIQUEL ÀNGEL DE LINYOLA del compositor Martí de Joan. Estrenada a Lleida el 2013 en la Cloenda del curs del Grup Sardanista Balàfia.  Sardana homenatge al Miquel Àngel Escobosa, que ens va deixar a l’edat de 64 anys. Fou un apassionat de la sardana amb un vagatge i oïda pels aires excepcionals, convertint-se en el nostre monitor per endinsar-nos en el món dels aplecs i concursos, recorrent diferents pobles i ciutats.

No podia faltar la sardana EL SANTUARI DEL MERLI del compositor Jaume Ventura Tort i dedicada a l’Ermita de la Mare de Déu del Merli. Estrenada l’any 1967 fou la primera sardana dedicada al municipi d’Alguaire i ha esdevingut un estendard en el món sardanista del nostre poble. Avui li volem dedicar al Manolo Soldevila, el primer president de l’Associació Amics de la Sardana. Gràcies a la seva iniciativa i lideratge la nostra Associació ha estat una realitat. 

Al repertori tampoc no hi podia faltar la sardana: AL COR DEL FINET, LA SARDANA ÉS EL BATEC de Jeroni Velasco i dedicada al Josep Mª Roig (lo Finet), per la seva família pel seu aniversari. Sardana estrenada el 12 de maig de 2019, en el concurs de colles sardanistes de Lleida. Sardanista format en la nostra associació i de la qual en fou el president durant 5 anys. El seu entusiasme, empenta i passió per la sardana l’han dut a peregrinar per aquests mons i a portar la sardana i Catalunya al cor. La cinquena sardana, la més representativa per la nostra associació,  ALGUAIRE D’APLEC  de la compositora Maria Mercè Navarro i estrenada a Alguaire l’any passat. Aquesta sardana fou un encàrrec de la nostra Associació per a la celebració dels 10 anys d’aplec i dedicada a totes les persones, Amics de la Sardana, que de forma més o menys activa han format i formen part de l’agrupació i hi ha aportat el seu granet de sorra. Avui la volem dedicar a dues persones que ja no hi són i que van formar part de la família dels Amics de la Sardana d’Alguaire. L’Antoni Terrado una persona carismàtica i membre fundador de la nostra associació, i l’Anna Salvia, balladora de la colla Flor de Segrià, fa més de 50 anys, membre de la Junta, col·laboradora incansable i dansaire, de primer amb la colla Alguairenca i després amb la Flor del Segrià. Us recordarem sempre. 

Abans del descans ballàrem la sardana: COTI X COTI del grup The Tyets, segons arranjament de Xavier Ventosa, i estrenada a la plaça de la Catedral a Barcelona al maig del 2023, ballada per 400 alumnes de primària. Convertint-se en un fenòmen que ha revolucionat el món de la sardana. Tiratge: 39 de curts, 67 de llargs i el salt al 50. Cobla: 

Durant el descans ha estat l’ocasió per a agraïr a les persones que han format part de les últimes juntes, com són: El Josep Mª Feliu, l’Enriqueta Puñet, el Fausto Gonzalez, la Judit Teixiné, el Serni Ambrós i l’Eudald Roig. Moltes gràcies per la vostra col·laboració.  


Com es tradicional els hem ofert la nostra rotllana dissenyada per l'Enriqueta Vendrell i tallada pel Jaume Solaní d'Ilerlaser, el qual sempre ens ofereix la seva col·laboració. Moltes gràcies Jaume!.

A continuació, els sardanistes més joves ens han ofert un galop
Després del descans ballàrem la sardana ESPERIT DE COLLA del compositor Agustí Serratacó i Costa, tenora de la Cobla Contemporània, i estrenada a Palamós l’any 2008. 

Tampoc no hi podia faltar, en un dia tan especial, la sardana EL NOSTRE JOAN del compositor Tomàs Gil i Membrado. Dedicada al Joan Massana i que es va estrenar l’octubre del 2004 en el 5è sopar de l’Associació. Lo Massana, fou dansaire a la colla Flor del Segrià als anys 60, i després monitor i fundador de l’Associació Amics de la Sardana d’Alguaire. Amb la seva pèrdua, la flama de la sardana se’ns va fer una mica més petita però el seu record present en tots nosaltres, farà que mai se’ns apagui. 

I per finalitzar,  la sardana TOSSA BONICA  del mestre Francesc Mas i Ros. Estrenada al Parc de la Ciutadella, l’any 1951 i dedicada a aquest bonica vila de la costa catalana. Ha estat la sardana més popular i universal de totes les que s’hagin escrit. 

Finalment vam gaudir d'un petit refrigeri per a tots els assistents.Agraïm a l’Ajuntament d’Alguaire el seu suport, a la Cobla Vents de Riella per acompanyar-nos sempre i per fer-nos gaudir de les ballades, a tots els sardanistes d'Alguaire i fora vila que van participar a la ballada i a tots els veïns i veïnes del poble que ens hi van acompanyar. 

Gràcies també al Manolo Arroyo per recollir en forma de video la memòria de l'associació.

I sobretot GRÀCIES als socis i sòcies que fan possible el Amics de la Sardana d'Alguaire. 

Salut, sardanes i LLIBERTAT!!

Album de fotos de la ballada

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada