diumenge, 31 d’octubre del 2021

Tallers familiars de danses

 Els diumenges 24 i 31 d'octubre hem dut a terme els tallers de sardanes i danses populars adreçats a la mainada i públic en general sota la direcció de la Gemma Massana. A més a més d'aprendre a puntejar la sardana hem pogut aprendre el ball francès d'Enviny, la Polka  d'Ours, l'Esquerrana i no hi podia faltar un galop de fantasia per cloure la ballada.


El ball francès d'Enviny és una dansa molt senzilla, feta a base de rotllana. En un moment determinat els dansaires es deixen anar fent un ràpid picat de mans. Era ballada en aplecs i llocs on es reunia molta gent i servia per a fer força gatzara. Es tenen notícies que també s’havia ballat a Barcelona, fins a últims del segle XIX, a l’aplec que els barcelonins feien a l’ermita de Sant Pere Màrtir. 


La polca d’Ours és una de les moltes cançons tradicionals dels Pirineus, en els seus orígens era una dansa dedicada a l’ós, (Ours en francès significa ós) i encara que s’anomeni polca, es balla com una xampanya.  És un ball col·lectiu i es sol ballar en fila, però també es pot ballar en cercle i d’aquesta manera permet fer un canvi de parella cada vegada que es repeteix la música . La cançó s’ha estès tant, que és difícil trobar un grup de grallers que no la tingui al seu repertori.  La podreu sentir en passa carrers, balls de gegants i inclús en grups de castellers.

El ball de l’Esquerrana és una dansa popular catalana de parelles. Té moltes variants, entre les quals es destaquen la de dos punts i la de tres. Es balla a diverses localitats del Pallars, la Ribagorça i l'Alt Urgell, entre d'altres a Esterri d'Àneu (Pallars Sobirà) i Castellciutat, poble del municipi de la Seu d'Urgell (Alt Urgell).


Què bé que ens ho hem passat grans i petits. Moltes gràcies Gemma!! i moltes gràcies famílies participants!Podeu veure més fotos aquí.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada