dijous, 7 d’octubre del 2010

El Govern declara la sardana d'interès nacional

05-10-2010 14:17
http://www.gencat.cat/eadop/imatges/5732/10274084.pdf

El Govern declara la sardana d'interès nacional
A Catalunya existeixen més de 300 entitats sardanistes, i unes 60 a la Catalunya del Nord

El Govern ha declarat avui la sardana element festiu patrimonial d’interès nacional i n’ha definit les característiques i els elements que li són propis. En la declaració aprovada avui es descriu la coreografia i la música d’aquesta dansa, per tal de preservar-la i promocionar-la com a manifestació de la cultura tradicional catalana d’especial arrelament i rellevància. Amb aquesta declaració, la sardana s’inscriu al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.

En l’actualitat, existeixen a Catalunya més de 300 entitats sardanistes, i unes 60 a la Catalunya del Nord. En conjunt, s’organitzen cada any més de 3.000 activitats relacionades amb la sardana a tot Catalunya, la Catalunya del Nord i Andorra, com ara aplecs, ballades, audicions, concerts, concursos musicals, competicions de grups de dansaires i cursets.

La sardana, símbol de catalanitat dins i fora de Catalunya
La sardana és una dansa popular catalana, fruit de l’evolució experimentada per antigues danses populars, que va assolir la seva estructura actual a meitat del segle XIX, coincidint amb l’impuls culturitzador de la Renaixença.


Des d’aleshores, s’ha anat consolidant com a manifestació cívica i cultural de participació comunitària. En determinats moments ha esdevingut també un símbol de catalanitat dins i fora de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada