Com es balla
| Emès el 9 de desembre de 1995, per aprendre a ballar sardanes ràpidament.
La sardana et dóna una bona preparació física i, com que és una dansa que es balla en grup, et dóna l'oportunitat de conèixer molta gent i de fer "penya". Quan t'agafes les mans amb tota la gent de la colla, la comunicació és inevitable. Si no saps ballar sardanes, cap problema. És molt fàcil, i la gent que balla generalment t'ajuda. Per a començar a ballar sardanes, primer cal escalfar una miqueta. Moltes vegades es balla per parelles. De vegades no. Pots ballar sol o amb la teva parella, l'única cosa que has de tenir en compte és que quan entres a la rotllana no pots trencar cap parella. Pensa que en una parella la noia balla a la dreta i el noi a la seva esquerra.
Quan estem col-locats, agafats de les mans, només cal esperar que soni la música. Comencem a ballar just després que el flabiol hagi tocat el tamborí. Et situes, escoltes el flabiol i et prepares...
La música de totes les sardanes es divideix en curts i llargs. Això és el que en diem les tirades: tirada de curts, tirada de llargs. La cobla va repetint la tirada de curts i la de llargs segons un ordre que gairebé sempre és el mateix. El cas és que quan la cobla toca les tirades de curts, ballem amb els braços avall.
I els alcem quan ballem les tirades de llargs.
Ja saps com entrar a la rotllana i no fer el préssec amb els braços. Ara només has de controlar els peus. Quan sonen els curts, es ballen els curts. Quan la cobla toca els llargs, es ballen llargs. Si aprens aquestes dues maneres de ballar, pots ballar totes les sardanes del món. I això que n'hi ha més de vint-i-cinc mil.
Les sardanes tenen un ritme binari (2/4 i 6/8). Més lent o més ràpid, és el mateix ritme que el pasdoble, la polka, la tarantel-la, o el Yellow Submarine. Si no ets un arrítmic incorregible, segur que quan balles qualsevol d'aquestes músiques portes el ritme amb el cos... Pots marcar el ritme de dues maneres: amb els passos dels curts i amb els passos dels llargs.
La manera de ballar els curts se sembla al khan-khan. És molt fàcil: avances un peu, retrocedeixes, te'n vas a l'altra banda i avances l'altre peu; retrocedeixes, te'n vas a l'altra banda i tornes a avancar l'altre peu, i vas fent.
En els llargs és molt semblant, només que avances un peu, avances l'altre i tornes a avançar el primer. Això, a cada banda. És qüestió de pràctica. Ni més fàcil ni més difícil que ballar un ball de saló o la cançoneta de l'estiu.
Amb això n'hi ha prou perquè vagis amb la teva colla, amb la teva parella o tota soleta o tot solet a ballar. O sigui, que ja saps com encetar el sarau. Però també has de saber quan s'acaba. Una sardana sencera sol tenir dues tirades de curts, dues de llargs, dues de curts, dues de llargs i ja per acabar, dues més de llargs. Quan la cobla acaba, fa un cop al final, i llavors tots els que ballen tiren els braços avall per marcar aquest cop.
Imatges extretes de Dia ARA "La sardana està de moda: saps com es balla? https://diumenge.ara.cat/diumenge/sardana-moda-ballar-ne-tyets-cotixcoti_130_4719613.html
|
| |
| |
Fem memòria Una sardana sencera són dues tirades de curts, dues de llargs, dues de curts, dues de llargs i dues de llargs. I el cop del final!
Si al principi t'hi fas un embolic, no pateixis. A la rotllana sempre hi ha un dansaire, el que en diem el
capdanser, que quan estàs ballant l'última tirada de llargs i la sardana s'acaba t'avisa cridant "Fora!". Quan entres a una rotllana, reconeixes el capdanser de seguida perquè és el que manega tota la història.
Però el capdanser no sols ens avisa quan la sardana s'acaba. També s'encarrega del repartiment. Totes les sardanes tenen curts i llargs, però els curts no són sempre igual de curts en totes les sardanes ni els llargs no són sempre igual de llargs. Sol variar d'una sardana a l'altra. I per fer quadrar la dansa amb la música, la sardana s'ha de repartir. Això vol dir que al final dels curts o al final dels llargs, de vegades s'ha de variar una mica la manera de ballar. El capdanser t'avisa. Si et diu que facis un dos, doncs has de fer com si fessis un pas de curts, encara que estiguis ballant llargs. I si balles curts i et diu que facis un tres, has de fer un pas com si estiguessis ballant llargs.
En Manel Capdevila, un monitor de sardanes de ja fa uns quants anys, va escriure:
"Qui estima les sardanes, no pensa sols amb les cames".
Amb això volia dir que s'ha de ballar amb gust. Amb naturalitat i amb elasticitat.
Vaja, que s'ha de ballar bé, seguint la música. I sobretot, no balancejar els braços
, ni quan els tens avall ni quan els tens amunt.
L'elasticitat també és important per als peus. No sols has de marcar els passos, sinó que mentrestant has d'anar "fent molla". Fer molla vol dir que amb el taló vas marcant el "tots som pops", mentre saltes. Si la música és potent, es salta més. Si és més tranquil.la, saltes menys.
I això és tot. Amb això ja pots ballar sardanes, i ballar-les bé.
Recorda:1 . Quan entris a la rotllana no trenquis cap parella. La noia balla a la dreta i el noi a l'esquerra.
2. Els curts de la sardana els balles amb els braços avall,
i els llargs, amb els braços amunt.
3. Els passos de curts. Els passos de llargs.
4. Al final de curts i de llargs hi pot haver variacions en els passos. El cridaner de la rotllana ja t'avisarà del que cal fer.
5. I per acabar, tingues present que si t'esforces a ballar bé, els sardanistes ja t'ajudaran. Tot vindrà rodat!
Imatges de Descobrim la sardana. Organització de la sardana
https://descobrimlasardana.wordpress.com/organitzacio-de-la-sardana/
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada